Bir ekonomiste göre, konut sıkıntısı için yabancı yatırımcılar suçlanmıyor ve aslında krizi çözmenin anahtarlarından biri. HIA Baş Ekonomist Tim Rardon, yabancı yatırımcılara daha fazla vergi uygulamak yerine, hükümetlerin daha fazlasını piyasaya çekmesi gerektiğini söyledi.
“Akut konut stoğu kıtlığını gidermek için, hükümetlerin denizaşırı yatırımcılar da dahil olmak üzere ev inşasına daha fazla yatırım çekmeleri, ek düzenleyici yükümlülükler uygulayarak yeni evler inşa etme maliyetini artırmayı bırakmaları ve yerel konseylerin altyapıya yatırım yapmalarına yardımcı olmaları gerekiyor” dedi.
Emlak koçu, konut sıkıntısı hakkında, çok sayıda boş ev olduğu ve konut sıkıntısının nedeninin yabancı yatırımcılar olduğu da dahil olmak üzere iki yaygın yanlış anlama olduğunu söyledi.
Her Nüfus Sayımı gecesi, istatistik kurumunun evlerin yaklaşık yüzde 10’unun boş olduğunu bildirdiğini, ancak boş ve boş arasında büyük bir fark olduğunu söyledi.
“Bu ‘boş evlerin’ yaklaşık yarısı, tatilde oldukları, bazıları satılık, bazıları yenilenmiş veya istihdam fırsatlarından uzak bölgesel bölgelerde oldukları için nüfus sayımı gecesinde birincil ikametgahlarından uzakta insanlar” dedi.
“Evlerin yüzde 10’unun boş olduğunu düşünmek bir yanılgıdır ve temel bir sorun hükümetlerin evler üzerindeki vergi yükünü artırmaya devam etmesi iken, politika yapıcıların evlerin piyasadan alıkonulduğunu öne sürmeleri yararsızdır.”
Bu yılın başlarında hükümet, mülklerini boş bırakmaları durumunda yabancı yatırımcılar üzerindeki vergileri artıracak bir yasa tasarısı tanıttı.
Ancak ekonomist, sorunun bu olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.
Yabancıların, hükümetin önceden yazılı izni olmadan yerleşik evler satın almalarının zaten yasak olduğunu söyledi.
“Verilerin yayınlandığı en son yılda, 2021/22, hükümet tarafından bir yabancı tarafından satın alınmak üzere onaylanan sadece 1339 ev (yerleşik konut) vardı” dedi.
“Bu, 583.039 işlem veya evlerin sadece yüzde 0.23’ü olan bir pazarda.
“Konut kıtlığından yabancılar sorumlu değil. Aslında, konut arzını artırmada gerçekten önemli bir rol oynuyorlar.”
Ekonomist, yabancı yatırımcılara cezai damga vergisi oranlarının getirilmesinden bu yana, yabancı yatırımcıların pazardan çekildiklerini ve inşaata başlayan dairelerin hacminin her başkentte yüzde 50’ye kadar düştüğünü söyledi.
“Konut sıkıntısının altında yatan nedenlerden biri yabancı yatırımcılara uygulanan vergilerdir” dedi.
“2015’ten bu yana, hükümetler tarafından yabancı yatırımcılara bir dizi cezai vergi uygulandı. Bunun sonucu, bu yatırımcıların pazardan çekilmesidir ve bu, inşaata başlayan dairelerin hacminin şu anda 2016’dakinin neredeyse yarısı olmasının önemli bir nedenidir.”
Ekonomist, yabancı yatırımcıların yeni evler inşa ettiğini, ancak bu evlerde yaşamadıklarını söyledi. Ama onları ülke dışına da çıkaramadılar.
“Kiralık konut sıkıntısını çözmenin anahtarı onlar” dedi. “Her 10 müstakil evden biri, önemli ölçüde yabancı mülkiyete sahip bir şirket tarafından inşa ediliyor. Bu şirketler, hükümetin uyguladığı cezai vergiler nedeniyle yatırım yapmayı ve yeni müstakil evler inşa etmeyi giderek daha zor buluyor.
“Geçen yıl açıklanan değişiklikler, yerli kurumsal yatırımcıların yeni evler inşa etmelerine yardımcı olacak, ancak yabancı yatırımcıların pazardan çıkmasıyla boş kalan alanı henüz doldurmadılar ve kira sıkıntısını daha da kötüleştirdiler.”