Küçük bir dairenin içi uzlaşma gerektirir. Ancak doğru mobilya, renk, ışık ve aksesuarlar harikalar yaratabilir. Dairenizi daha konforlu ve görsel olarak daha ferah hale getirecek temel ipuçlarını paylaşıyor.
açık renklerde taban
Dairenizi genişletmenin en kolay ve etkili yollarından biri duvar, tavan ve zemin dekorasyonunda açık ve nötr renkler kullanmaktır. Beyaz, gri, bej ve her türlü pastel tonlar ışığı iyi yansıtarak iç mekana hafiflik ve ferahlık katar.
Koyu ve doygun renkler ise tam tersine ışığı emer ve değerli alanı kaplar. Bu, en sevdiğiniz turuncu sandalyeden veya kahverengi yemek masasından hemen kurtulmanız gerektiği anlamına gelmez. Özellikle hafif bir temel oluşturmaktan bahsediyoruz.
İç mekanlarda pastel renklerin çeşitli örnekleri.
Her ne kadar iç mekan tek renkli görünse de palet, renk yelpazesinin ne kadar çeşitli olduğunu gösteriyor.
Işığım, aynam
Küçük dairelerdeki aynalara genellikle tamamen faydacı bir rol atanır. Yatak odalarına, koridorlara ve banyolara yerleştirilirler, böylece sakinler her şeyin görünümleriyle uyumlu olduğundan emin olabilirler. Ancak aynalar, ışığı yansıtarak ve derinlik ve hacim yanılsaması yaratarak alanı arttırmak için mükemmeldir. Pencerenin karşısındaki duvara bir ayna yerleştirerek hem doğal ışığı iki katına çıkarabilir hem de sokağın görünümünü çoğaltabilirsiniz.
Cam, iç mekanı aşırı yüklemeden ışığı ileten ve dağıtan başka bir malzemedir. Bir cam masa, bir avize seçebilir veya kendinizi güzel bir vazoyla sınırlandırabilirsiniz.
Lakonik formlar
İç mekandaki temiz formlar ve net geometri, alanı görsel olarak da arttırır. Köşeleri düz veya hafif yuvarlatılmış, zarif ayaklı, geniş kolçaksız mobilyalar, sade şekilli halılar, minimal dokular.
Çok sıkıcı? Mekanın geometrisini vurgulayacak ve ek hacim katacak turuncu sandalyenin veya diğer parlak vurgunun kullanışlı olduğu yer burasıdır.
Ölçek ve orantı oyunu
Pek çok insan, küçük bir dairenin küçük mobilyalara ihtiyacı olduğuna inanıyor (ve sebepsiz değil). Ancak durum her zaman böyle değildir. Büyük bir kanepe, odayı iki parçaya ayırmanıza ve bir dinlenme alanı belirlemenize olanak tanır.
Büyük bir halı, çeşitli mobilya elemanlarını tek bir grupta birleştirmeye yardımcı olacaktır. Büyük bir resim veya ayna, iç mekanı sulandıracak ve dikkat çekecek bir odak noktası haline gelecektir.
Dinlenmek için sıcak lamba, çalışmak için soğuk lamba
Küçük alanlarda ana ışığın spot aydınlatma ile seyreltilmesi tavsiye edilir. Masanın üzerindeki avizeyi duvarlardaki lambalar, bir zemin lambası, bir çelenk veya dolaplar veya raflar için vurgulu aydınlatma ile tamamlamak güzel olurdu.
Işık kaynaklarını seçerken renk sıcaklığını dikkate almalısınız. Soğuk ışık (beyaz veya mavi) mutfak, ofis gibi çalışma alanları için idealdir.
Sıcak ışık (sarı veya turuncu), oturma odası veya yatak odası gibi dinlenme alanları için uygundur. İletişim alanları, yemek odası veya koridorun nötr ışıkla (bej veya pembe) aydınlatılması tavsiye edilir.
Her şey yerli yerinde
Küçük bir dairede eşyaların saklanması acil bir sorundur. Kompakt alanı etkili bir şekilde kullanmanıza hangi çözümler yardımcı olacak?
— Çok işlevli mobilyalar , örneğin çekmeceli bir yatak, bir çekyat, bir dönüştürme masası.
— Dikey depolama: tavana kadar raflar, askılar, kancalar, dolaplar. İkincisi, alanı görsel olarak uzatır ve nadiren kullanılan eşyalar dolabın en yüksek ve en uygunsuz raflarına yerleştirilebilir.
— Farklı şekil ve boyutlarda sepetler ve kaplar. Bir rafta, masanın üzerinde, dolapta veya yatağın altında saklanabilirler. İçerisine gizlenen kaplar plastik olabilir. Dışarıda olanlar için doğal malzemeler tercih edilir: rattan, jüt, pamuk.
Karakterli dokular
Sınırlı alan, güzel halılardan, dekoratif yastıklardan, duvarlardaki resimlerden ve fotoğraflardan ve daireyi rahat ettiren diğer aksesuarlardan vazgeçmek için bir neden değildir. Önemli olan miktar konusunda aşırıya kaçmamak ve dokuları ve baskıları daha dikkatli seçmektir.
Mümkünse ışığı emen ve odayı ağırlaştıran aşırı yoğun malzemelerden ve kumaşlardan kaçınmak daha iyidir. Keten, bir odada ışık hissi yaratacak harika bir malzeme örneğidir.
Baskı seçerken tüm iç mekanın renk düzenini dikkate alın. Tek renkli dokular iç mekana sakinlik getirecek. Parlak vurgular iç mekanı daha enerjik hale getirecek.
Halı için kısa tüylü veya düz dokuma tercih edilir.
Resimler ve fotoğraflar için minimalist bir tarz ve basit çerçeveler seçmek daha iyidir.
Her kuralın bir istisnası vardır
Yukarıdakilerin tümü, bir dizi katı ve kesin kural değil, genel önerilerdir. Evet, açık renkli duvarlar odanın daha büyük görünmesini sağlar. Peki yatak odanızın daha büyük görünmesine mi ihtiyacınız var?