Vahşi doğanın çağrısı bu yaz televizyonun çağrısını yenebilir mi? Keşfetmeyi teşvik etmek için bu fikirlerle oyun başladı.
Bu kadar çok küçük çocuğumuzun hediyelerini kutu lehine görmezden gelmesi komik değil mi? Ve neden olmasın? Bir kutu sadece bir kutu değildir. Bir kale, bir roket gemisi, bir araba, bir tekne … Aynı fikir açık hava oyun alanları için de geçerli. Orman spor salonları bir bahçeye eğlenceli bir katkı olabilir, ancak ücretsiz ve yaratıcı açık hava oyunlarının önemi göz ardı edilemez.
Sürekli değişen bir çevreyi keşfetmek ve doğal ortamlarda yeteneklerine meydan okumak, 3 ila 8 yaş arası çocukların fiziksel ve duygusal olarak büyümesine yardımcı olur. Bu tür bir oyun aynı zamanda enerji harcar ve hayal gücünü teşvik eder.
Doğal oyun elemanları çekici, kolay ve genellikle prefabrik üst yapılardan daha ucuzdur. Ayrıca, bir megayarda ihtiyacınız yok – sadece biraz hayal gücünüz var. Bu sezon bahçenizde bu oyun güçlendirici konseptlerden sadece bir veya ikisini uygulamayı düşünün.
1. Çok seviyeli oyun oluşturun. Topografya zorlukları çocukları cezbeder. Çok seviyeli ortamlar, çocukların hayal güçlerini serbest bırakabilecekleri büyülü ve çekici yerler olabilir. Kaydıraklar veya tüpler gibi geleneksel unsurları doğal topografyaya yerleştirin veya tepeler ve vadiler oluşturmak için toprağı oluşturun.
2. Çocukların risk almasına izin verin. Çocuklar, erken yaşlardan başlayarak ustalaşana kadar becerileri test eder ve tekrarlarlar. Ebeveynler ve öğretmenler doğal olarak genellikle ortamları güvenli hale getirerek yaralanmaları sınırlamaya çalışırlar – ancak bazen alanlar çok güvenli hale gelir ve riskle birlikte sağlıklı zorlukları en aza indirir. Birçok araştırmacı, yetişkinlerin çocukların “riskli” oyunlarının ve karmaşık zorluklarının önünde durmaması gerektiğine inanmaktadır.
Bir çocuğun riski anlama ve yönetme yeteneği gelişim için çok önemlidir ve doğallaştırılmış ortamlar çocuğa uyacak şekilde ayarlanabilir. Tırmanma duvarlarını, tepeleri veya ağaçları bir oyun alanına sokmayı düşünün.
3. Çocukları doğru yola koyun. Çocukların dallanıp budaklanıp keşfedebilecekleri alanlara sahip doğal oyun alanları, yaratıcı oyunun anahtarıdır. Oyun oynamak için birden fazla merkez harika bir fikir değil, aynı zamanda oraya ulaşmak için eğlenceli yollar da var. Çok renkli veya garip şekilli finişerler, çocukların etrafta dolaşması için eğlenceli olabilir. “Lavdan kaçınma” oyununu teşvik etmek için kayaları, kütükleri veya çakıl taşlarını düşünün. Bu malzemeleri bir çim parçasına veya mevcut bir levhaya kolayca ekleyebilirsiniz.
4. Vahşileşin! Çocuk oyunları, aktif ve şamatacıdan sessiz ve düşünceli olana kadar değişebilir. Yabani otlar ve çiçekler, çocuklar ister saklambaç oynuyor, ister böcek arıyor veya sadece bulutlarda şekiller buluyor olsun, yaratıcı zihinleri desteklemek için fantezi benzeri bir ortam yaratmaya yardımcı olur. Sınırlı alanınız varsa veya peyzajınızda büyük değişiklikler yapamıyorsanız, saksı bitkileri kullanın. İlginç dokular ve şekiller oluşturmak için bitki boyutlarını ve renklerini karıştırın ve eşleştirin.
5. Hayat olsun. Bitkileri, çiçekleri, meyveleri ve sebzeleri besleyen çocuklar, fideden olgun örneğe kadar bakımın faydalarını deneyimleyebilirler. Ayrıca, yaratılmasına yardımcı oldukları çevre konusunda bir sorumluluk, kendi kendine olgunluk ve gurur duygusu geliştirirler. Ek olarak, kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzeler gibi yemek için daha sağlıklı yiyecekleri seçme eğilimindedirler! Hangi alana sahip olursanız olun kolay bir proje, saksı yataklarıdır. Bir bahçenin odak noktası olabilirler veya çevrelere düşebilirler.
6. Duyular yoluyla öğrenmelerine izin verin. Başarılı oyun alanları, çocukların çevreyi beş duyuyla da keşfetmelerini sağlar. Sıçrayan su sesleri, çamur höpürdetmeleri, arıların vızıldaması ve kuş cıvıltıları sadece baştan çıkarıcı değil, aynı zamanda merak uyandırıyor. Bu kuru dere, oyun oynayan çocuklar için harika ve güvenli bir yerdir. Deney yapmayı veya çamur yapmayı teşvik etmek için bir hortumdan bir damla su ekleyin. Kartlarda kuru bir dere yoksa, kaya, su ve çamur gibi unsurlar içeren büyük bir saksı veya çeşme kullanın.
7. Gevşek parçalarla inşa etmeyi teşvik edin. Kayalar, ince dallar, çam kozalakları ve yapraklar “gevşek parçalar” olarak kabul edilir ve erken çocukluk gelişiminde çok önemli olan yapıcı oyun için mükemmeldir. Statik ortamlar genellikle sınırlı gevşek parçalara sahiptir, ancak nişitselleştirilmiş ortamlarda bol miktarda bulunur! Çocuklar bu malzemeleri inşa etmek ve ayrıca arka bahçedeki kamp gezisinde Doğa Muhafızları gibi roller ve yapılar oluşturmak için kullanabilir.
8. Sanatı oyun yoluyla besleyin. Sanat sadece kağıt için değildir; Manzaranız da bir tuval veya malzeme sağlayabilir. Sanat yaratmak, çocukların öğeleri seçmekten düzenlemeye kadar öz değerlendirme ve karar verme süreçlerine katılmalarını gerektirir. Ve sadece sanat yaratma eylemi bile – boyama, çizme, kesme, heykel yapma – çocukların koordinasyon, güç ve ince motor el becerisi geliştirmelerine yardımcı olur.
Saksıları boyayarak, mozaik döşeme taşları yaparak ve düşen yapraklardan sanat eserleri yaratarak çocuğunuzun içindeki sanatçıyı açık havada meşgul edin. İmkanlar sınırsız!
Sıra sizde: Bahçenize doğal oyun unsurları ekliyor musunuz? Aşağıdaki yorumlar bölümüne bir fotoğraf yükleyin!