Mimar & Mühendis Haberler

Québec’teki T-A-St-Germain Kütüphanesi

Mimarlar: ACDF Mimarlık

Ülke: Saint-Hyacinthe, Québec, Kanada

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Kanada

ACDF Mimarlık, Quebec, Saint-Hyacinthe şehir merkezinde bulunan yeni açılan T-A-St-Germain Kütüphanesini sunmaktan gurur duyar. Çok yönlü ve dinamik olan yeni kütüphane, sıcak ve sakin bir ortamda spontane karşılaşmaları, gayri resmi değişimleri, keşifleri ve kendini gerçekleştirmeyi teşvik ediyor.

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Québec, Kanada

Okuyarak öğrenmeye odaklanan geleneksel bir kütüphane modelinin ötesine geçen bu 52,200 metrekare. Kültür Merkezi, 3 kata yayılmış çeşitli bir program sunar. Temel işlevler arasında 2 adet çok amaçlı oda, bir sergi alanı, bir ortak çalışma alanı, multimedya oluşturma stüdyoları (FabLab), bir bilgisayar laboratuvarı, bir kafe, bir teras ve çocuklar, gençler ve yetişkinler için iyi tanımlanmış alanlar bulunmaktadır.

T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada

Yeni bir sahil koridorunun
ilk taşı Saint-Hyacinthe Şehri’nin, tüccarların ve sakinlerin tarihi şehir merkezinden ana yollar ve otoyollar boyunca yeni kentsel gelişim merkezlerine göçünü engellemeye yönelik yapılanma vizyonu doğrultusunda, Saint-Hyacinthe Şehri şehir merkezinde stratejik bir alan satın aldı. Yamaska Nehri ve Barsalou Köprüsü ile sınırlanan site, nehrin batı kıyısında yaşayan topluluklar için şehir merkezine önemli bir erişim noktasıdır.

ACDF Başkanı Maxime-Alexis Frappier, “Proje, Yamaska Nehri’nin geliştirilmesine adanmış büyük bir kentsel gelişim projesinin başlangıç noktası olarak hizmet ediyor” diye açıklıyor. “Bu nedenle, yeni kütüphaneyi 1,5 millik yeni yaya ve bisiklet nehri koridorunun sanat ve kültür bölümünün kalbine yerleştirme kararı alındı.”Ezoik

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Québec, Kanada

Sağlıklı bir binayı
korumak ACDF ilk olarak, birkaç yıldır boş olan mevcut ofis binasının birleştirici ve sembolik yeni bir kültürel proje oluşturmak için yıkılması veya tamamen dönüştürülmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için avangard bir işlevsel program ve çeşitli çalışmalar yürütmek üzere görevlendirildi. Mevcut binaları dönüştürme konusundaki deneyiminden yararlanan ve çevre adına mimarların binaları sağlıklı tutmak için her türlü çabayı göstermesi gerektiğine inanan ACDF, mevcut binayı korumanın uygulanabilirliğini gösterebildi. Bu karara, düşük zemin boşluğu, saha topografyası ve zemin konumlandırması ile ilgili evrensel bir erişilebilirlik sorunu, sönük estetik ve sahada dış mekan işlevleri ve park alanları için yalnızca minimum alan bırakan büyük bir ayak izi dahil olmak üzere önemli, ancak aşılmaz olmayan kısıtlamalara rağmen ulaşıldı.

T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada
T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada

Frappier, “Yapı sağlamdı, zarf hala etkiliydi ve dikilen ön avlular olgun ve iyi kalitedeydi, bu da yıkım gerekçesini geçersiz kılıyordu” diyor. “Saint-Hyacinthe şehir merkezinin kuzey ucunda kültürel bir işaret olarak hareket edebilecek sembolik bir proje tasarlamanın zorluğunu benimsemek istedik, aynı zamanda mevcut binanın bileşenlerini mümkün olduğunca koruyarak böyle bir altyapının gerçekleştirilmesiyle ilişkili karbon etkisini azaltmak istedik.”

T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada
T-A-St-Germain Kütüphanesi Québec

Ölçülü, dengeli bir yaklaşım
Mütevazı imkanlarla, şehir için sembolik bir bina yaratma arzusuna uygun olarak, mimarlar kendilerini, görkemli jestler veya gösterişli mimari ifadeler yaratmaya odaklanan bir mimari yaklaşımı düşünmek yerine, basit hacimsel artikülasyonlara odaklanarak belirli bir biçimsel ve tektonik ağırbaşlılıkla dolu bir mimari tasarlamaya adadılar.Ezoik

Buna göre, önerilen yaklaşım, Saint-Hyacinthe’nin tarihi bölgesinin kalbinde yer alan mütevazı bir 1987 postmodern binasını rehabilite ederek sürdürülebilir bir mimari vizyon benimsiyor. ACDF, hala çok sağlam olan mevcut binayı yıkmak veya hala çok iyi durumda olan zarfının tamamen değiştirilmesini önermek yerine, pragmatizm ve yaratıcılığı birleştiren ikili bir zihniyet yaklaşımı önerdi.

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Québec, Kanada
T-A-St-Germain Kütüphanesi Québec

Akşam manzarasında bir işaret görevi gören beyazımsı bir cam kaplamayla kaplanmış olan uzantı, kendisini mekana empoze etmeden mevcut binadan zarif bir şekilde sıyrılıyor. Hacimsel ağırbaşlılığı ve cam zarfı, mevcut binanınkine benzer modüllerle tutarlı bir bütün oluşturur. Sonuç, başlangıçta aranan mimari tutumluluğa tanıklık eden ve dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu çevresel zorlukları sorumlu bir şekilde ele alan dengeli bir entegrasyondur.Ezoik

Mevcut binanın büyütülmesi ve aydınlatılması ACDF, mevcut binanın tüm güçlü ve zayıf yönleriyle korunmasını ve onu tamamlamak için bir uzantının eklenmesini önerdi. Mimarlar daha sonra mevcut binanın ölçüsü, yüksek verimli Kartezyen geometrisi ve simetrisi gibi mimari niteliklerini büyütürken, bunları bu tür kültürel mekanların yeni standartlarına uyarlayabildiler. Bir kütüphane için olağandışı düşük açıklık yüksekliklerine ve şerit pencerelere karşı koymak için, uzantı, Yamaska Nehri’ne doğru olağanüstü manzaralara sahip ışıkla dolu alanlar, açık bir terasa erişim ve mevcut binada bulunanlara kıyasla farklı ortamlar sunar.

T-A-St-Germain Kütüphanesi Québec

Maxime-Alexis Frappier, “Mevcut binadaki düşük pencere yüzdesi, uzantıdaki alanların cömert pencerelerine rağmen, termal açıdan çok ilginç bir toplam açıklık oranını korumamıza izin veriyor” diye vurguluyor. “Bu iki parçalı kompozisyonun sağladığı ambiyans çeşitliliği, kullanıcı deneyimine büyük katkı sağlıyor.”

T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada

Çok yönlü, davetkar bir hacim Genişleme
konsepti, yeni yaya girişini kültür merkezine ve nehrin yakınındaki araç girişine bağlayan görkemli bir koridor oluşturmak için birbiri üzerinde kayan iki parçaya bölünmüş hacimsel bir yapı şeklini alır. Bu çok amaçlı salon, bir resepsiyon alanı, bir ön işlev alanı, bir kafe ve bir kavşak olarak hizmet vererek kullanıcılar arasında akıcı etkileşimi teşvik eder. Salonun çaprazlığı ve yarattığı perspektif etkisi, yoldan geçenlerin dikkatini çeker ve onları içe doğru çeker. Kesonlu ahşap tavan, bütüne sıcak, samimi ve davetkar bir his verir.

Zemin kattaki hacim, tümüne geniş koridordan erişilebilen üç adet çok amaçlı odaya ev sahipliği yapmaktadır. Bourdages Bulvarı’ndan görülebilen kültürel vitrinler gibi, çok işlevli odalar da gelecekteki Gérard Côté kentsel gezinti yolunu canlandırmaya yardımcı olacak. Tasarım konsepti, medya alanlarının kütüphane çalışma saatleri dışında kullanılmasına izin veriyor ve lobiyi işgal eden kafe, vernissages veya özel etkinlikler için bir hizmet alanı olarak kullanılabiliyor. Hacimsel çeviri, 2. katta muhteşem manzaralar ve dinlenmek ve Yamaska Nehri’nin keyfini çıkarmak için bir alan sunan bir açık hava terasının oluşturulmasına izin verirken, üst hacim yetişkin koleksiyonlarına ayrılmış alanlara ev sahipliği yapar.

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Québec, Kanada

Çeşitli iç mekanlar ve atmosferler
Mevcut bina ve uzantının birleşimi, çeşitli alanlar ve hepsinden önemlisi her zevke uygun çeşitli atmosferler ile sonuçlanır. Her katta düzen, okuma ve çalışma alanlarıyla çevrili bir hizmet ve raf çekirdeği etrafında dönüyor. Dinlenme alanları, mevcut pencerelerin dar bandı boyunca, manzara üzerinde daha odaklanmış manzaralar ve konsantrasyona elverişli daha hafif aydınlatma ile çevrede mantıksal olarak konumlandırılmıştır. Mevcut binanın alçak tavan yüksekliği (8′-2″) ve binanın kenarlarındaki kısa kirişler, daha hafif ve insan ölçeğinde olan okuma ve çalışma alanlarını etkili bir şekilde sınırlandırır.

Tersine, genişletilmiş alan cömertçe ışıkla yıkanır ve manzaradan daha fazla keyif almak için daha alçak raflarla tamamen doğaya daldırılır. Eski ve yeni arasındaki bu ikilik, kullanıcılar için perspektiflerin karşıtlığını vurguluyor: nehrin enginliği ve şehir-kültür arayüzünün çerçevelenmesi. Bu çeşitli çözümler, esneklik ve doğal mekansal akışkanlık sağlayarak alan kullanımını optimize eder.

Her üç düzeyde de, mevcut yapı ile uzantı arasındaki diyalog, siyah bir yokluk olarak kabul edilen bir eşiğe yansır. Tek renkli siyah görünümü sayesinde kullanıcılar tarafından kolayca fark edilen bu boşluk, ana dikey sirkülasyonları bir araya getirir.

T-A-St-Germain Kütüphanesi Québec

Yeni bir kültürel işaret
Yeni T.A. Saint-Germain kütüphanesi, Saint-Hyacinthe’nin tarihi şehir merkezinde yapısal bir varlık oluşturarak manzara üzerinde bir işaret olarak yükseliyor. Tüm Saint-Hyacinthe sakinleri için mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak ortaya çıkmıştır ve eski şehir merkezini yeniden nitelendirme çabalarına katkıda bulunmaktadır. Bu proje, neyin mümkün ve neyin gerekli olduğunu nasıl tanımlayacağını bilirken, en yüksek mimari kalitede projeler tasarlamak için verimlilik ve estetik arasındaki mükemmel dengeyi kurmaktan oluşan ACDF tarafından savunulan mimari yaklaşımın en iyi örneğidir.

Maxime-Alexis Frappier, “Anlamlı bir mimari yaratmak ve topluluklarını yapılandıran ve onlara katkıda bulunan yerler yaratmak için daha uygun bir kaynak karışımına odaklanan bir tasarım yaklaşımını savunuyoruz” diyerek sözlerini sonlandırıyor. “Bu genişleme ve dönüşüm projesinde kullanılan sorumlu ve tutumlu yaklaşımın, inşa edilmiş mirasımızı korumanın ve istisnai yerler tasarlamak için kullandığımız araçlarda kısıtlama uygulamanın yararları konusunda farkındalık yaratmaya hizmet edebileceğini umuyoruz.”

T-A-St-Germain Kütüphanesi Kanada

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Saint-Hyacinthe, Québec – Yapı Bilgileri

Mimarlar: ACDF Mimarlık – https://www.patriarche.fr/en/
Proje adı: Bibliothèque T-A-ST-Germain
Proje yeri: Saint-Hyacinthe, Quebec, Kanada
Tamamlanma tarihi: Aralık 2023
Müşteri: Ville de Sainte Hyacinthe

Ekip: Maxime Alexis Frappier, mimar; Christelle Montreuil Jean-Pois, mimar; Laurence Lebeux, mimar; Denis Lavigne, teknisyen; Martin Palardy, mimar; Pierre Louis Beneche, teknisyen; Michel Thompson, kıdemli teknisyen; Ghislain Noel, kıdemli teknisyen
Yapısal, inşaat, mekanik ve elektrik mühendisliği: CIMA
Peyzaj mimarlığı: BC2
İnşaat bütçesi: 14.5 milyon dolar

Fotoğraf kredisi: Adrien Williams

ACDF Mimarisi

İddialı ve tasarım konusunda bilgili ticari, konut, konaklama, iç mekan ve master planlama projelerinden oluşan bir portföye sahip olan ACDF, Kanada’nın en ileri görüşlü mimarlık firmalarından biri olarak kabul edilmektedir. Maxime-Alexis Frappier, Joan Renaud ve Etienne Laplante Courchesne’nin yönetiminde, firmanın büyük ölçekli projelerin uyumlu tasarımları, yeni nesil anlamlı ve etkili binalara yönelik ilerici yaklaşımlarının tanınması için çok sayıda ödül ve övgü aldı.

ACDF, her binanın sakinlerine ve yoldan geçenlere hizmet etmesi gerektiği inancını benimseyen bir pragmatizm ve yaratıcılık temeli üzerine inşa edilmiştir. Firma, büyük jestlerin ve ikonik görünümlerin statüsünün ötesinde, binaların, onunla temas eden herkese dokunan ve fayda sağlayan duygusal ve demokratik mimariyle aşılanmış deneyimler olması gerektiğine inanıyor. Bu süreç, uyumlu mimariyi teşvik eden pratik çözümler ve yaratıcı tasarımlarla başlar ve bitmiş her yapının bir anlam ve misyon duygusu yansıtmasını sağlar.

Merkezi Montreal, Quebec’te bulunan ACDF, yaşanabilirliği ve canlılığı ile tanınan ve Avrupa ile Kuzey Amerika ve tarihi ile modern arasındaki ayrımı aşan bir şehirden ilham alıyor. Zorluklar ve kısıtlamalardan güç alan ACDF, beklentileri ve hayal gücünü aşan yeni fikirler ve yenilikçi çözümler enjekte etmek için her projenin sınırlamalarını araştırır ve değerlendirir.

T-A-St-Germain Kütüphanesi Québec

Fotoğrafçı: Adrien Williams

T-A-St-Germain Kütüphanesi, Québec, Kanada V2com Newswire

Ülke: Saint-Hyacinthe, Québec, Kanada

Tepkiniz ne oldu?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

İlgili Yazılar

Daha Fazla Gönderi Yükle Yükleniyor...Daha fazla gönderi yok.